Thursday, July 25, 2019

Duit adalah Raja

💵💸💵💸💵💵💸💵💸💵💵💸💵💸\\💵
Duit! Duit! Lebih banyak duit! Siapa tak suka duit kan? Banyak manusia dengan gelojohnya merenggut, meminta malah mencuri duit demi kepuasan hatinya.
💵💸💵💸💵💵💸💵💸💵💵💸💵💸\\💵
Merenggut? Kerana duit manusia merenggut masa muda keluar dari hidupnya. Merenggut sifat kasih sayang dan belas kasihan dari hatinya.

Jika tidak dapat direnggut manusia meminta-minta sehinggakan sanggup menjahanamkan orang lain.
Akhirnya jika tidak diberi, duit itu dicuri pula. Sudahlah dicuri, cepat pula habisnya.

Sebesar itu impaknya pada keperibadian manusia. Apabila manusia dijana oleh sifat tamak di dalam hatinya apa pun sanggup dilakukan meskipun merosakkan diri sendiri.

Demi duit, peniaga sanggup menipu pembeli, mengurangkan sukatan, mencatut harga ataupun menjual barang tidak ada kualiti. Pembeli akan rasa dikhianati, kecewa dan kesal kerana mempercayai penjual.

Jual beli adalah sesuatu yang berlandaskan kepercayaan. Engkau jual barang baik, aku sanggup bayar walaupun mahal. Tapi kalau engkau jual mahal barang tak baik bukankah bersifat zalim? Tidak meletakkan sesuatu di tempatnya.

Pembeli pula jangan ambil kesempatan di atas peniaga yang baik. Sudah diberikan hutang tapi tidak dibayar pula.

Bagaimana peniaga itu mahu membeli stok untuk bulan depan? Ataupun pun bayarnya sikit tapi mahu barang yang yang tidak sepadan.

Jika barang material yang ditipu harganya tidak apalah tapi jika makanan bagaimana? Sudah masuk ke perut menjadi darah daging bagaimana pula hendak membuangnya? Jika sedar awal boleh juga dimuntahkan.

Kerana seketul ayam seluruh kedai ditutup. Maka hilanglah punca rezeki selama 2 minggu. Berbaloikah? Mari kita berimaginasi sebentar.

Baiklah.

Senario 1
Aku bertugas untuk membersihkan ayam, tapi bila dapat ayam untuk dibasuh aku sudah terbau aroma yang tidak enak dari ayam itu.
Kemungkinan besar aku akan ambil seketul dan mula menciumnya dari dekat. Bluek! Pasti busuk kerana sudah berulat. Aku akan buat tak tahu saja atau buang terus?

Senario 2
Aku bertugas untuk memasak ayam, sewaktu ayam diperap mungkin bau masih tidak dapat dihidu.
Tetapi sewaktu menggoreng bau busuk dari ayam yang sudah rosak itu menangkap deria bauku. Adakah aku akan terus menggoreng atau berhenti?

Senario 3
Ayam sudah dibasuh dan dimasak pagi semalam tapi banyak yang tidak habis.
Adakah aku akan tambah rempah dan goreng semula esok pagi ataupun buang saja ayam-ayam ini kerana sudah mula berbau?
Hidup ini adalah pilihan. Ada banyak kemungkinan untuk senario-senario di atas. Namun yang pastinya manusia boleh memilih di antara baik dan buruk. Baik untuk dirinya dan juga orang lain.

Jika kejadian ini disengajakan maka murahnya harga kehidupan individu lain di matanya. Lebih murah dari harga seekor ayam. Sekarang ni pun harga seekor ayam mentah lebih kurang RM16 ke RM20 saja.

Harapnya kejadian ini membuka mata masyarakat untuk lebih berhati-hati apabila membeli makanan di luar.

Dan menjadi pelajaran untuk peniaga-peniaga lain khususnya di dalam bidang makanan untuk lebih cermat dalam penyedian makanan.

Mungkin angan-anganku saja untuk hidup dalam komuniti di mana bahan-bahan masakannya dipetik saja dari kebun dan boleh pula ditukarkan dengan ikan yang baru dipancing jiran.

Komuniti yang menjaga alam dan sudah tentu alam juga akan menjaga mereka. Tidak rugikan hidup simbiosis dengan alam?🏞


KDP





Tuesday, July 02, 2019

Pedoman dari Anime?

Sejak raya hari tu, lemau saja tangan ini untuk menaip. Bila dah lemau nak menaip, otak pula semakin lambat. Kalau ikut iklan, sel-sel otak tak bercantum. Faham ke tidak maksudnya tu? Tak apalah, kalau tak faham buat-buat faham sajalah. Lagi pun ini bukan kelas biologi.

Baru-baru ini, aku suka mengikuti satu rancangan 'anime' bertajuk 'One Piece'. Kalau nak diterjemahkan secara terus maksudnya Satu Keping. Tapi setelah mengikuti sehingga ke episod 890 aku masih tidak mengetahui apakah bendanya satu keping itu.

Adakah sekeping tanah? Adakah sekeping duit syilling? Tak dapat aku bayangkan objeknya. Klunya cuma ianya adalah satu peninggalan dari seorang ketua lanun handalan yang bernama Gold D. Roger yang dicari-cari oleh ramai orang, termasuklah hero 'anime' ini, Monkey D. Luffy.

Pada mulanya aku menonton siri ini adalah kerana rumahku tiada Astro, cuma ada internet yang kononnya berkelajuan tinggi. Tak apalah, tiada rotan akar pun berguna ya tak? Maka bermulalah rutin harianku mengikuti siri 'anime' tersebut dari episod 1.

Dalam pada waktu aku mula menonton, aku mula menghayati jalan cerita serta watak-watak yang terkandung di dalam siri itu. Kadang-kadang emosi aku dibuatnya. Apabila difikirkan balik, banyak persamaannya dengan kondisi dunia hari ini.

Aspek utama cerita ini adalah perjalanan di atas kapal. Seolah-olah kapal itu adalah simbolik kepada sesuatu. Salah satu episodnya juga ada bercerita tentang kehilangan sebuah kapal dan bagaimana Luffy berjaya mendapatkan semula sebuah kapal yang lain, yang lebih baik pembuatannya. Dan yang paling penting bagaimana dia berjaya mengajak manusia handalan untuk mengikuti perjuangannya.

Perjalanan di laut dalam membawa mereka menempuhi pelbagai cabaran, baik dari alam mahu pun dari manusia Mereka selalu berjaya melalui setiap cabaran yang menimpa mereka kerana mereka selalu mempersiapkan diri serta meningkatkan keupayan diri masing-masing.

Semakin lama perjalanan mereka, mereka menjadi semakin handal di dalam bidang mereka tersendiri. Setiap dari anak-anak kapalnya berada di suatu tahap yang tinggi di dalam kelasnya masing-masing.

Walaupun begitu, mereka juga pernah gagal suatu ketika. Sewaktu itu beliau cuba menyelamatkan abangnya, Portgas D. Ace yang telah ditangkap oleh Marineford Arc, iaitu badan yang mengelolakan angkatan laut dunia. Di kala itu, Ace telah dihukum mati oleh Marineford, namun Luffy berjaya juga melepaskan beliau dari hukuman.

Namun sewaktu operasi penyelamatan Ace telah kecundang sewaktu menyelamatkan Luffy dari Sakazuki, salah satu panglima laut Marineford dan mati di pangkuan Luffy sendiri. Luffy berasa kesal kerana tidak cukup kuat untuk menghadapi musuh ketika itu lalu mengarahkan anak-anak kapalnya berjumpa semula hanya selepas latihan intensif selama 2 tahun.

Kejayaan tidak datang bergolek, ianya harus dengan tekad daya usaha dan disiplin. Jika kita hari ini selalu mengeluh Tuhan tak memberikan ini dan itu, cuba cermin sikap kita bagaimana pula. Kita marah dengan Tuhan tidak mengabulkan doa-doa kita atau mengapa kita selalu diuji dengan hebat.

Tuhan juga tidak akan menguji seseorang diluar kemampuannya. Apa logiknya Tuhan berkata begitu? Logiknya adalah jika cawan berkapasiti 50 ml mana mungkin diisi dengan 60 ml air? Jika akal seorang manusia hanya setakat UPSR, mana mungkin diisi dengan pelajaran peringkat SPM? Tapi bezanya akal manusia boleh berkembang selari dengan usaha yang dijananya.

Luffy juga melalui banyak kehilangan, dari kecil tidak mengenal ibu bapanya, kemudiannya dia kehilangan Going Merry seterusnya Ace. Namun dia selalu optimis dengan masa depannya kerana dia percaya takdirnya berada di dalam tangannya sendiri.

Takdir juga selalu menemukan mereka dengan orang-orang penting dari setiap negara yang mereka lawati. Dan akhirnya Luffy serta anak-anak kapalnya selalu membantu mereka meruntuhkan sistem batil yang membelenggu kerajaan dan penindasan yang telah lama menghimpit masyarakat.

Akibat dari ini, Luffy mendapat sokongan yang kuat dari para pemimpin masyarakat dan dihormati musuh-musuhnya. Tidak kurang pula disokong oleh lanun-lanun yang lain. Secara politik Luffy telah berjaya mencapai pengaruh yang diperlukan untuk mencapai misinya menjadi Raja Bajak Laut suatu hari nanti.

Setiap krew di dalam kapalnya mempunyai misi yang sama iaitu menyokong misi kaptennya, juga kapten kapal itu juga menjaga dan menyelamatkan krewnya apabila mereka ditimpa masalah. Luffy tidak pernah meninggalkan satu pun dari krewnya walaupun nyawanya yang menjadi taruhan.

Mari kita reflek dari segi kepimpinannya, Luffy dikatakan agak berjaya dalam membina ketaatan di kalangan krewnya. Mereka memandang tinggi terhadap kepimpinan Luffy dan mempercayai beliau akan tetap menyelamatkan mereka di dalam sukar walau apa pun halangan. Resiprokalnya mereka menyokong misi Luffy serta sistem yang berlaku di atas kapal baru mereka, Thousand Sunny.

Persoalannya, bagaimana Luffy melakukannya? Padahal Luffy itu seorang yang semberono, kuat makan serta gelojoh. Tidak langsung kelihatan seperti seorang kapten serta selalu saja dipandang remeh.

Sewaktu dia keluar dari kampungnya untuk misi menjadi Raja Bajak Laut, dia hanya mendayung sebuah sampah dengan sedikit bekalan. Namun dia kemudiannya berjaya membina satu pakatan bajak laut dengan 8 orang anak kapal yang mempunyai bakat yang tersendiri.

Apa yang menyebabkan Luffy dihormati orang adalah keikhlasan dan kejujurannya. Beliau juga berani menghadapi sesiapapun serta jelas dengan setiap tindakan dan keputusan yang dilakukannya. Selain bakat Haki yang dimiliki beliau juga sangat kreatif menggunakan bakat daripada buah Gomu Gomu no Mi (sejenis buah iblis yang pernah dimakannya yang telah memberikan beliau bakat sebagai budak getah).

Beliau juga sebenarnya sangat bijak dan cerdas dalam menyelesaikan cabaran yang datang sehinggakan adakalanya anak-anak kapalnya sendiri tidak memahami sebabnya. Namun mereka sentiasa percaya dan menyokong setiap keputusannya.

Kapten dan krew haruslah seperti aur dengan tebing. Kapten janganlah merasakan diri mereka besar dengan kekuasaan yang dimiliki, krew pula haruslah mengikuti sistem yang dilaksanakan. Dalam situasi apapun, samada kapten menyeleweng ataupun krewnya memberontak maka punahlah sistem.

Cuba kita letakkan impaknya terhadap sebuah kerajaan. Sebuah kapal perlukan seorang kapten, anak-anak kapal dan sistem yang baik untuk diikuti. Apa persamaannya? Sesebuah kerajaan haruslah mempunyai pemimpin, rakyat serta jajahan pemerintahan untuk membangunkan sistem pemerintahannya.

Lanun itu sifatnya memberontak, biasa melakukan perkara-perkara yang melawan arus juga ada yang melakukan rompakan serta penindasan. Namun bila ditelusuri sifatnya Luffy serta anak-anak kapalnya, mereka secara umumnya tidak melakukan penindasan malah selalu memberi pertolongan kepada negara-negara yang ditindas.

Dalam Luffy cuba mencapai misinya menjadi Raja Bajak Laut dia sedang menggoncangkan sistem yang sedia ada. Kerusi para pemerintah elitis yang menjadi pemerintah dunia yang dilindungi oleh Marineford menjadi panas lalu wang pampasan untuk menangkap Luffy semakin hari semakin tinggi.

Tapi Luffy adalah seorang yang istimewa, datuknya sendiri adalah seorang Panglima Angkatan Laut Marineford, Monkey D. Garp, yang pernah menyelamatnya suatu ketika di Impel Down. Manakala bapanya yang telah berkahwin dengan anak perempuan Garp adalah seorang ketua pemberontak yang bertujuan untuk meruntuhkan sistem dunia yang autokratik.

Aku masih menunggu apakah yang akan berlaku di antara datuk dan bapanya suatu hari nanti. Apabila dua pihak akan bertembung secara total, apakah yang akan berlaku dengan dunia ketika itu. Hanya satu pihak saja yang akan menang. Yang benar.

























Sunday, June 02, 2019

Minggu 4 Artikel 1: Gulai pisang ikan talang

The remeniscent of 'kampung' dish is calling me today. Way back in my hometown, a warm spicy yellow dish called 'gulai masak lemak cili padi' has always been well known there.
I plan to try out with salted 'talang' fish coupled with unriped bananas today. The bananas I'm using is called 'berangan'. Not sure though as my mom usually use 'pisang emas'. Lets experiment.
The taste of the dish mainly depends on the quality of the salted fish used. The more bones the sweeter the gravy will be. But I'm not using bones today, can't find it from the mini mart.

Here are the ingredients;
☑️ Salted 'talang' fish
☑️ Unriped bananas
☑️ Fresh turmeric
☑️ Garlic
☑️ Chillies (cabai burung)
☑️ Freshly pressed coconut milk
☑️ Turmeric leaves
☑️ Lemongrass
☑️ Asam keping

Preparations;
Soak salted 'talang' for about 30 minutes and clean several of the bananas. Remove some part of the skin and split into halves. Soak in salted water to reduce oxidisation.
Blend turmeric, garlic & chillies and put aside. Sliced the turmeric leave to your liking.
Cooking
Pour the blended ingredients into the pot together with coconut milk. Cook for about 5 minutes with high heat. Drain the salted fish and put it in the heated gravy. Not forgetting 2 pieces of 'asam keping'.
Keep cooking until the gravy starts to bubbles but keep stirring to avoid the coconut milk to separate, which is undesirable for this type of dish.
In Malay it is called 'pecah santan' where the coconut milk makes up a top layer of the gravy leaving the water below. It looks like a curd, sort of.
Next, after the gravy shows some spots of oil, reduce the heat and pops in the lemongrass which you need to bash first.
Put the unriped bananas as well as the sliced turmeric leave. Stir until the banana is cooked. It'll become soft when poked with a fork.
It's basically done now. It is best served with hot white rice. Yummy!






Minggu 3 Artikel 2: Bekerja di Bulan Puasa



Bila sampai Ramadhan ramailah berpusu-pusu balik rumah awal. Tak sabar rasanya mahu ronda-ronda bazar sambil mencuci mata melihat suasana Ramadhan. Tak dapat berbelanja di mall, di bazar pun boleh juga.

Para ibu bapa akan mengambil kesempatan ini untuk menyediakan lauk berbuka sambil dapat meluangkan masa berkualiti bersama keluarga. Iyalah, bukan selalu dapat pulang awal kan? Masa yang ada bolehlah digunakan untuk berbual-bual lebih panjang dengan keluarga.

Kebanyakan pejabat juga memberikan kelonggaran untuk para pekerjanya pulang ke rumah awal. Yang bukan muslim juga terjebak. Ada juga yang bukan muslim mencuba-cuba untuk berpuasa. Ada yang berjaya, ada juga yang surrender. Cuba tahun depan pulalah.

Siapa yang bekerja di pejabat tiada masalah rasanya untuk berpuasa. Tapi lain pula bagi pekerja yang bekerja di luar, yang menggunakan kudrat empat kerat. Maksudnya yang bekerja buruh. Dalam keadaan cuaca di Malaysia yang hangat dan terik, agak sukar untuk menjaga puasanya.

Mungkin lapar boleh lagi ditahan, namun jika dahaga memang boleh terhidrasi akibat banyaknya air yang keluar dari masuk. Itu baru di Malaysia, kalau di Saudi sana macam mana pula ya?

Suasana di pejabatku tidak banyak beza dengan hari-hari biasa. Cuma ramai yang pulang awal saja. Cafe menjadi sedikit lengang dan lauk-pauk di 'Economy Rice Section' juga tidak banyak seperti biasa. 

Masing-masing mulalah bertukar-tukar resipi dan bermulalah jualan biskut raya. Ramai yang lebih suka beli kuih tunjuk-tunjuk saja 😃. Maksudnya, tunjuk saja mana satu kuih yang berkenan di hati dan beli saja.

Bagi wanita-wanita yang tidak berpuasa, mulalah gerakan membungkus makan tengahari dari cafe secara berkumpulan. Kumpulannya selalu kecil saja dalam 2- 4 orang. Aku nampak saja mereka membungkus nasi dan berlalu, tapi tidaklah ku tahu ke mana destinasi rahsia mereka. Mungkin di surau.

Bagiku waktu-waktu seperti itu aku akan makan saja di cafe. Cuma tempatnya terpencil sedikit. Ada yang memberi saranan untuk makan di surau, tapi aku tak merasakan tempat itu sesuai untuk dibuat tempat makan.

Jika sudah makan, perlu buang pula bungkusannya. Takkan di dalam tong sampah di surau? Nanti ada pula haiwan-haiwan kecil merayap-rayap lalu mengotorkan surau.  

Padaku tidak perlu malu dengan fitrah penciptaaan wanita. Tapi janganlah terlalu menunjuk-nunjuk pula. Ada batasannya. Bukankah kerana menstruasi wanita seorang bayi dapat dihasilkan? Bukankah indah dan membahagiakan?

Dari segi pekerjaannya pula, ku rasakan biasa saja. Lapar atau dahaga, kerjanya harus berjalan. Cuma bila tidak sempat untuk menyiapkan kerja sebelum waktu balik, aku akan balik dulu dan siapkan lauk berbuka, kemudiannya siapkan kerja di rumah. 

Ataupun aku akan datang awal ke pejabat. Janganlah jadikan alasan berpuasa kerja tidak sempat disiapkan. Tuhan pun tak suka.

Bagi peminat kafein pula, waktu berpuasa adalah sesuatu yang sangat mencabar terutamanya pada waktu pagi. Kadang tu sampai tersengguk-sengguk di meja sambil menguap.

Perokok-perokok tegar pula menggeletar tangan dek kerana tak dapat asap satu hari. Sampai waktu berbuka terus mereka menghidupkan tembakau dan sedut dalam-dalam. Ada yang terus hisap rokok tanpa berbuka. Macam-macam. 

Namun ramai yang berdedikasi puasa satu bulan. Lebih-lebih lagi jika mereka nampak ada perubahan pada skala timbang. Terus bersemangat untuk meneruskan berpuasa. Beratku pula tak ubah-ubah dari awal puasa. Kekal statik. Sedih betul.

Harapnya aku pada saki-baki puasa ini, dapat aku menurunkan sekilo dua sebagai pemangkin untuk aku meneruskan usaha ke arah berat ideal. Mungkin kerana di pejabat juga tidak aktif, sudah balik penat pula terus berehat saja selepas makan. Sesuatu yang perlu aku fikirkan.

Tak sabar rasanya untuk mengucapkan selamat datang kepada Syawal!









Minggu 3 Artikel 1: Chole Bhature, a Northern Indian Recipe

I love pulses based dishes, specially chickpeas. So for tonight's sahur I'm preparing chole bhature. A long forgotten recipe I learnt during my studies in Hyderabad.

I still doesn't know on how to make the bread, which is super nice. So I resorted to off-the-shelf naan bread instead. Italian bread is fine too. 😉

If I'm in the mood of kneading and rolling the dough (which is meticulous for me) I'll make them. Taste better as it is fresh and you got to spread ghee while hot.

 Basic ingredients in Indian cooking are;
🔸Rose onions, a lot of them
🔸Garlic & ginger (ginger always doubled than garlic)
🔸Tomatoes
🔸Tumeric, cumin, coriander, masala
🔸Green chillies Preparing the masala;
🔸Fry dry with small heat cinnamon, cardamom, star anise, mustard seed, fenugreek, cumin, white pepper corn, fennel seeds and if you have bay leaf can add it. Well i don't have it now so I skip that.
🔸After airing it for a while blend. Most people will sieve it but I didn't.
🔸There's no one way of doing it. Free & easy recipe.

 Preparing the ingredients;
🔸Slice rose onions to your liking.
🔸Chopped tomatoes, ginger & garlic.
🔸Pressure cook chickpea & keep the water, if you are lazy like me just get the one in tin. The dry chickpea need to be soften before cooking.
🔸Wash the sweetpea.
🔸I like to add spring onion and coriander stalks. The harder bottom one with its roots.
🔸For turmeric, I use fresh one from my garden and mash is together with chilli.

 Cooking; 
🔸Fry with small fire the rose onions.
🔸Add chopped garlic & ginger.
🔸When the onions are golden brown, add turmeric & chilli.
🔸Cook the turmeric for a little while and add curry leaves, coriander & cumin powder.
🔸Add garam masala.
🔸At this point you can add water and the spring onions & coriander root stalks.
🔸 Put chopped potatoes if you like and boil until the potatoes half cooked. If not skip to next step.
🔸Add chole (chickpea) and sweetpea.
🔸Add 3/4 cup of greek yogurt, leave to boil until the sauce thicken.
🔸Add salt to your liking and garnish with the soft part of spring onions & coriander leaves.


There you have it, your own version of original resipe of chole bhature. Tasty!!


Ingredients
Chole Bhathure eaten with Naan bread





~:: Failure is when you stop trying ::~

Wednesday, May 29, 2019

Minggu 2 Artikel 2: Revolusi baju Raya

Salam semua, seronok bersiap-siap untuk raya? Kuih raya dah tempah? Oh salah soalannya, "Kuih raya masih ada baki untuk dihidang di Hari Raya?". Dengan sebab itulah aku hanya akan mengambil kuih raya yang ku tempah di saat-saat akhir. Kuih yang ku buat sebelum ini tinggal serdak saja. 

Itu baru cerita pasal kuih, baju raya macam mana pula? Masing-masing mahu kelihatan anggun dan kacak di pagi pagi raya. Sudah tentu ramai yang akan memakai pakaian tradisi Melayu yang banyak berevolusi dari tahun ke tahun. Ada yang hantar tempahan, ada juga yang beli siap saja. 

Aku pula akan mengulangpakai baju kurung yang ku tempah untuk kenduri kahwin saudaraku tahun lepas. Suamiku ada berkata dia tak perlukan baju Melayu, tapi jika ada sudah tentu dia suka. Alasan untuk perempuan berbelanja saja. 

Baju tradisi Melayu banyak mengalami perubahan seiring dengan peredaran zaman. Kalau dahulunya perempuan banyak memakai baju kebaya dikawankan dengan selendang. Rambutnya pula akan disanggul cantik di kepala. Manis saja nampaknya.

Kebaya pun ada berbagai jenis. Ada kebaya songket, kebaya panjang/pendek, kain belah atau kain kipas, kebaya Riau, kebaya Nyonya dan lain-lain. Kalau cerita pasal kebaya saja penuh muka surat! Belum masuk bab baju kurung lagi.

Kepelbagaian jenis desain baju tradisi Melayu ini banyak terkait dengan cuaca dan konsep kontemporari. Contohnya baju kurung selalu dijahit menggunakan kain-kain yang sejuk seperti kain kapas ataupun sutera. Dua jenis kain ini memang kegemaranku.

Baju seragam sekolah yang rasmi pun adalah baju kurung. Desainnya simple, tiada bentuk dan kain kipas di tepi saja. Namun desain yang biasa ini dimodenkan di mana bajunya menjadi lebih pendek (atas lutut) dan ikut bentuk. Ada yang gemar berkain belah, ada pula gemar kain bentuk duyung.

Zaman 80-an, ramai yang gemarkan kurung moden seperti ini. Dan kain "lace" juga semakin diminati dan mudah didapati. Tidak seperti dulunya kain "lace" ini mahal benar harganya. Kain "lace" ini masih lagi mahal harganya, namun gred yang rendah sedikit harganya tidak terlalu mahal.

Baju kegemaranku tetaplah baju kurung Pahang kain sutera dijahit tulang belut di lehernya. Pakainya sejuk dan selesa, serta lehernya tidak terasa gatal. Namun tidak ramai tukang jahit pandai menjahit tulang belut dengan baik seperti tukang jahitku di kampung.

Baju kurung kain songket sekarang ini tidak ramai yang memakainya terutama di Hari Raya. Bukan hanya kerana harganya saja mahal, tapi kainnya yang tebal tidak sesuai dengan cuaca panas di negara kita sekarang ini. Lainlah kalau hanya duduk di dalam penghawa dingin saja. Paling cantik sekali jika dijahit kebaya labuh ataupun kurung Pahang. Memang cantik!

Sebenarnya bukan para wanita di semenanjung saja yang memakai baju kurung dan kebaya, bangsa Nusantara ini asalnya satu dan boleh kita lihat dari pakaian tradisinya. Dari Acheh ke Pagaruyung, terus ke Palembang, sampailah ke Makassar masih ada para perempuannya berbaju kurung ataupun kebaya.

Bahkan isterinya presiden Timor Leste juga berbusana kebaya sewaktu lawatannya ke Istana Bogor. Reff 1 

Tahun 90-an ku rasa bermulanya revolusi besar-besaran baju raya. Macam-macam desain ku lihat muncul di toko-toko baju sampai rambang mata. Pernah sekali baju raya ku saja sampai 5 pasang. Ada baju kurung, baju kebarung, dan juga baju kebaya. Masing-masing nanti akan bercerita pasal baju saja 1 jam.

Hari ini, aku tidak lagi berminat untuk terlalu beriya-iya berbusana cantik di Hari Raya. Asalkan elok mata memandang sudahlah. Aku lebih mengutamakan keselesaan diri kerana nanti perlu membasuh pinggan dan cawan. Paling utama sekali keselesaan poketku perlu terjamin. 

Aku juga masih suka pakai sedondon dengan suamiku, walaupun adakalanya suamiku tidak redho disedondonkan. Tapi dia lebih rela pakai sedondon daripada membazir masa memujuk isteri yang muncung.

Raya tahun ini aku akan mengenakan songket Terengganu. Sekarang ini kain songket juga ada yang murah boleh didapati dengan mudah di Jalan TAR. Tapi songketku ini dibeli di Pasar Payang sewaktu lawatan kami ke Kuala Terengganu dulu. Kainnya ku tempah dengan jahitan kurung Pahang. 

Baju raya anda macam mana?



Imej mungkin mengandungi: 4 orang
Gambar 10 tahun dulu sewaktu kenduri kahwin abangku. Kebaya lace dipadankan dengan dress labuh menjadi tema pilihan.




~Hari yang indah bermula dengan apa yang ada difikiranmu~





Tuesday, May 14, 2019

Minggu 2 Artikel 1: Makan Waktu Dini Hari



Memang payah kalau tidak kebiasaannya bangun pada awal sore untuk sahur. 1/12 kali sahaja setahun. Lagipun sekarang bukannya seorang lagi, sekarang berdua.
Kalau aku tidak menyediakan makannya sudah tentu dia bepergian dengan perut kosong. Bila otak kata bangun tapi badan kata tidur, itulah masanya motivasi masuk campur. Itulah motivasi aku untuk bangun pagi.

"Kalau aku tak bangun makan karang tengahari bergendanglah perut ni karang. Apatah lagi nak menunggu petang.", dalam mamai ku berbisik sendiri.

Dari malamnya sudah ku fikirkan apa yang nak disediakan untuk sahur. Selalunya aku akan menyiapkan makanannya pada lewat malam, supaya sekiranya aku tidak terjaga pada paginya suamiku bolehlah menjenguk-jenguk ke dapur dan harapnya berjumpa dengan makanan yang disiapkan.
Jika tidak, dia akan mengejutkanku sehingga jaga ataupun terus menghidupkan motor dan pergi saja ke tempat kerja. Ya, isterinya ada masalah sikit untuk bangun pagi. (T_T)

Adakalanya kagum dengan suamiku kerana dulunya dia seorang perokok. Setiap juga hari dia akan merokok dan dia juga bukan seorang morning person dulunya.
Namun apabila dia difahamkan dengan ayat-ayat Tuhan maka sekelipan itu dia terus meninggalkan rokok tanpa menoleh ke belakang lagi. Sewaktu dia duduk bujang dahulu sengaja dia tidur di atas karpet keras supaya senang bangun pagi.

Di antara waktu-waktu indah di dalam perkahwinan kami adalah makan pagi. Oleh kerana kekangan masa bersama, waktu makan pagi adalah waktu senggang untuk kami bersembang dan menanyakan aktiviti untuk hari itu.
Selepas itu, malam nantilah baru kami berjumpa semula, jika dia pulang sebelum waktu tidurku. Adakalanya dia perlu bekerja sehingga lewat malam, termasuklah hari Sabtu.

Aku hanya memasak lauk-pauk yang ringan sahaja untuk sahur. Adakalanya sandwich telur, di hari lainnya bubur pula. Tapi kebanyakkan masanya kami mengambil roti sandwich dan kopi O tanpa gula.
Sejak kami menjalani No Sugar Challenge ini yang mana boleh dibuangkan gulanya, kami buangkan. Selepas beberapa ketika, lidah sudah terbiasa dengannya dan sedikit gula saja sudah terasa sangat manis.

Dahulunya arwah mamaku suka menyediakan lauk sardin dengan nasi panas di waktu sahur. Memang sedap, namun sekarang ini baru ku tahu sardin itu banyak betul pengawetnya. Sekali-sekala ada juga ku beli untuk melepaskan rindu pada masakan mama. Saingannya dengan nasi putih panas memang sangat menyengat.
Mamaku seorang yang tidak tidur banyak. Adakalanya jika aku terjaga untuk ke tandas aku melihat dia menjahit, di lain masa aku melihat dia membaca quran. Cuma mama selalu mendapatkan power nap di waktu pulang dari sekolah. (Mamaku dulu seorang guru Geografi dan Bahasa Melayu)

Zaman belajar di kolej, sahurku cuma nasi dan telur goreng. Tapi kebanyakan waktu aku akan membeli bungkus dari kedai ataupun keluar sekejap makan di kedai mamak. Kemuadiannya pulang semula, solat dan sambung tidur.
Rakan satu rumahku terus-terusan bangun dan mula mengulangkaji matapelajaran lepas termasuk topik yang akan masuk pada kelas hari itu. Sekarang ini dia sudah pun bergelar Prof. di sebuah universiti di ibu kota.

Ada juga yang siap-siap membeli lauk sahur sewaktu meronda ke bazar. Malamnya sewaktu berbuka benar-benar menikmati juadah seperti tidak makan seminggu. Tidak sempat untuk ditinjakan, paginya masih makan dengan banyak juga. Kasihan perut terpaksa bekerja lebih masa dalam keadaan terkejut.
Dulunya tidak pernah aku terfikir dari segi itu. Baru ku faham makna, "Your body is your temple.". Tubuh badan kita akan bertindak balas dengan cara bagaimana kita melayan perut kita.

Jauh lagi perjalananku untuk mencapai berat badan ideal. Perlahan-lahan aku cuba mengurangkan dan memilih makanan yang sesuai dengan meningkatnya umurku. Aku tidak lagi late night snacking ataupun supper cakap orang putihnya.
Kalau dulu aku boleh menghabiskan satu bar coklat sewaktu menonton tv, sekarang hanya satu atau dua keping sudah memadai. Itu pun dark chocolate.. Cuma adakalanya aku terbabas juga.

Semoga ramadan pada tahun ini berjayalah aku mengenyahkan sekilo dua lemak yang lama sudah lama ku ternak tak laku-laku. Sejak 2 bulan lalu aku berjaya juga hilang 2 kilo. Harapnya berterusan usahaku untuk mencapai berat ideal.

Akhirnya, akan aku tutup tulisanku kali ini dengan satu soalan cepu emas. Pagi nanti nak masak apa ya?
~:: Failure is when you stop trying ::~








Tuesday, May 07, 2019

Minggu 1 Artikel 2: Bazaar Ramadhan


Menjelmanya bulan puasa maka terpacaklah kanopi gerai-gerai makan yang dikelolakan oleh Majlis Bandaran. Kebiasaannya begitu, mungkin juga dikelolakan oleh Tok Ketua Kampung atau Tok Imam masjid untuk menambahkan pendapatan, namun jarang-jarang kita nampak hasilnya.

Harga sewa tapak bergantung pada kemasyuran kawasan yang diseliakan. Secara tak langsung menjadi penentu kepada harga makanan yang bakal ditetapkan oleh para peniaga. Ada harga berpatutan tapi tak sedap. Ada pula cekik darah tapi sedap. Namun jika cekik darah dan tak sedap memang menyebabkan emosi terganggu seketika. Mungkin membawa ke terawih tidak kusyuk.

Bazaar Ramadhan yang paling meriah dan pada masa yang sama menjengkelkan adalah Bazaar Ramadhan Jalan TAR. Meriah kerana terlalu banyak pilihan dan jengkel kerana aku selalu berbelanja dengan tamak. Hati-hati dalam memilih kerana banyak yang rupa saja cantik tapi rasanya menyakitkan hati mak mentua.

Antara juadah yang menjadi targetku adalah puding karamel ataupun kuih lopis, yang mana jumpa dulu. Rangka ayam juga menjadi kegemaranku sebagai kudap-kudapan selepas solat Maghrib. Tapi itu dululah, sekarang atas desakan BMI aku hanya mampu tengok saja rangka ayam itu menggelek-gelekkan punggungnya kepadaku 😭😭😭

Sejak berpindah ke utara tanah air, aku merasakan kehidupanku slower pace. Aku agak menyukainya kerana aku tidak rasa perlu tergesa-gesa ke sana ke mari. Tidak seperti di kotaraya Kuala Lumpur, semuanya mahu cepat. Beli makanan di bazaar pun mahu cepat. Mungkin dipengaruhi suasana kerja yang mencengkam.

Di Bertam ini lain pula ceritanya, aku boleh parking sesuka hati kerana banyak tempat. Tidak perlu berebut-rebut untuk membeli makanan di setiap gerai. Jika ramai pun masih dalam kategori boleh tahan. Harganya juga berpatutan serta rasanya agak sedap. Tidaklah jika beli karipap inti kentang tapi dapat karipap inti oksigen.

Bazaar Ramadhan di Bayan Baru jangan dibandingkan pula. Tempatnya popular dan harganya sedikit mahal. Namun ramai yang berkunjung ke situ kerana lokasinya yang strategik. Termasuklah sejumlah pekerja warga asing yang datang membeli juadah berbuka puasa. Maklumlah ramai juga yang Muslim. Yang bukan Muslim juga datang bertandang.

Pernah sekali aku berkunjung ke bazaar tersebut dan singgah di satu gerai nasi campur. Besar biji mata warga Bangladesh di sebelahku apabila diberitahu harga nasi bungkusnya mencecah RM15 walaupun lauknya tidaklah semewah mana.

Sedangkan aku turut terkesima mendengarnya, inikan pula dia yang mencuba nasib di negara orang. Rata-ratanya memang mahal di situ. Pengalamanku di tanah Hindu tahu RM15 itu boleh mereka gunakan untuk makan kenyang di restoran. Namun dia tetap menghulurkan wangnya walau wajahnya muram.

Jika tidak dibelenggu kesempitan hidup sudah tentu akal logiknya mengatakan dia tidak perlu meninggalkan kampung halamannya. Meninggalkan budaya hidupnya selama beberapa tahun serta keluarganya. Hanya mampu membelek-belek gambar anak isterinya akibat rindu dan menelefon sekali-sekala.

Jika ingin diceritakan tentang Bazaar Ramadhan memang banyak hal boleh diceritakan. Ada yang manis, ada yang pahit. Pastinya bulan puasa tidak begitu meriah jika tiada Bazaar Ramadhan.

Adakalanya aku bertemu rakan taulan di bazaar. Ada yang terserempak ada yang meniaga di sana. Tahun depan kita singgah lagi!

~:: Failure is when you stop trying ::~

Minggu 1 Artikel 1: Aktiviti di Bulan Puasa

Hari pertama puasa lemau rasanya dek kerana tak dapat kopi. Sewaktu keluar dari rumah juga keadaan tidak membantu kerana trafik sesak dari keluar tol Bertam. Makanan pagi tadi masih ku ingat lagi, sup suhun yang ku masak malam tadi bersama acar limau pemberian jiran semalam. Ish, rosak puasa kalau terlebih ingat.

Seperti biasa ku gagahi trafik di Penang waktu rush hour. Selalunya samada aku akan keluar lewat sedikit untuk mengelakkan trafik. Cuma beberapa hari kebelangan ini aku harus menghantar suamiku ke kantor kerana motornya overhaul. Biasalah, semakin tua semakin banyak ragamnya.

Suasana di pejabat juga lebih senyap dari biasa, macamlah masing-masing tak makan sejak minggu lepas. Ada juga rakan-rakan pejabat yang work from home kerana sejak dua menjak ini hujan. Jadi alasan mereka air naik di kawasan rumah.

Suamiku ada mengajak aku ke Bazaar Ramadhan berdekatan dengan rumah kami namun bazaar di Bertam bukan seperti bazaar lainnya di Kuala Lumpur. Tidak banyak pilihan dan sebelum azan Maghrib masing-masing sudah bungkus siap-siap untuk pulang. Tak sempat rasanya memandangkan keadaan trafik di waktu pulang kerja.

Bila difikir-fikirkan balik, kebanyakan manusia ini begitu sahaja keadaannya. Berpergian di waktu pagi, bekerja dan berpulangan pula ke rumah untuk berehat. Berulang-ulang sambil mengumpul harta. Harta dari segi materi dan anak-anak. Cuma di bulan puasa, siangnya tidak minum dan makan. Adakah dipandang Tuhan rutin yang sebegitu? Rutin yang akhirnya menunggu ajal sahaja. Tapi, apa aku tahu bukan?

Di bulan puasa ini juga, ramai peniaga mencari kesempatan untuk menambahkan pendapatan dengan menjual kuih dan baju raya. Tak lama lagi pasti akan ada gerai-gerai menjual lemang dan dodol untuk kemudahan semua. Iyalah, tak perlu bersusah payah mencari buluh serta daun pisang. Yang paling utama sekali tak perlulah dengan jerihnya mengacau dodol, semuanya sudah diautomasi. Masukkan bahan-bahan ke dalam mesin lalu tangan-tangan robot akan mengacau dodol tanpa setitik peluh pun dari dahi operatornya.

Kebanyakan rakan-rakan socmed mulalah berkongsi buffet-buffet Ramadhan dan lauk-pauk yang disediakan untuk berbuka. Masing-masing bangga dengan juadah masing-masing. Lumrahlah, bukan senang untuk para wanita ini bekerja sambil menguruskan rumahtangga. Memasak ini pada setengah-setengah wanita merupakan terapi untuk jiwa mereka. Aku juga akan rasa teruja bila memasak. Terutamanya sekira bahan-bahannya ku petik sahaja dari kebun kecilku.

Aku sudah mengira-ngira untuk memasak rendang ayam untuk dibawa pulang ke kampung. Memikirnya saja sudah membuatkan aku terliur.

Di dalam siaran tv dan radio juga banyaklah ceramah-ceramah agama mula disiarkan. Adakah besar manfaatnya pada masyarakat biar sendiri sahaja memikirkannya. Yang pastinya banyaknya program ceramah di tv tidak juga mengurangkan kadar gejala sosial.

Saat ini aku sedang memikirkan beberapa metode sebagai langkah awal untuk mengawal kebuasan waktu remaja anak-anak muridku. Bak kata pepatah, "Melentur buluh biar dari rebungnya". Beberapa aktiviti yang aku fikir boleh dijalankan sempena bulan puasa ini. Yang penting pada anak-anak ini adalah dorongan dari ibu-bapa berserta kasih-sayang di dalam proses tumbesaran mereka. Jangan biarkan mereka jauh dari ibu bapa seperti layang-layang terputus tali. Bahaya.

Semoga hari esok lebih baik dari semalam, dan aku sedang berusaha untuk istiqomah dalam penulisan. Bila melihat kawan-kawan menulis aku jua rasa terpanggil untuk memperbaiki mutu penulisan. Bagus bekerja secara berkumpulan. Dapatlah bertukar-tukar buah fikiran serta mendapatkan nasihat serta petunjuk selain merapatkan silaturrahim.

"Puasa dapat mengelakkan kemungkaran." Semoga ayat ini jadi benar dengan terwujudnya sifat-sifat Tuhan di dalam diri kita.




~:: Failure is when you stop trying ::~

Friday, May 03, 2019

Tugasan bulan puasa

Tugasan di Bulan Ramadhan


NAMA: Ayu
JADUAL TULIS RAMADAN

Minggu 1 (6-12 Mei):
Artikel 1: Bazaar Ramadhan
Artikel 2: Aktiviti bulan puasa

Minggu 2 (13-19 Mei):
Artikel 1: Lauk Sahur (Makan Waktu Dini Hari)
Artikel 2: Revolusi baju raya

Minggu 3 (20-26 Mei):
Artikel 1: Resipi 1 - Chole Bhature, a Northern Indian Cuisine
Artikel 2: Bekerja di bulan puasa

Minggu 4 (20-26 Mei):
Artikel 1: Resipi 2 - Gulai pisang ikan talang
Artikel 2: Resipi 3 - Masak Ulam Tempoyak (tak sempat buat)

Minggu 5 (27 Mei-2 Jun):
*Masa ini dah dekat raya, boleh sesuaikan penulisan dengan tema akhir puasa dan sambutan raya pada waktu ini
Artikel 1: Persiapan Syawal (Ada, tapi tidak menulis)
Artikel 2: Resipi 4: Rendang Ayam (Ada, tapi tidak menulis)


~:: Failure is when you stop trying ::~

Thursday, May 02, 2019

My first job & I



2008. It's the golden time where I've completed my necessary studies, plus additional one. I'm fresh and felt prepared.

I applied employment from few companies in the capital city as to follow the mainstream trend. As if other places in Malaysia doesn't exist. I was a city girl.

But working life is not a bed of roses. You'll encounter bosses & clients, bills as well as self longing of holidays. Due dates are one of the horror working in tight scheduled projects. Yet, I was able to fulfill the duties.

I've been working for a while prior to my master's degree, but I faintly remember the details from that office. The experience is a little insignificant.

I went for few interviews and finally landed on the job as a sofware engineer in my dream company.

A bit unreal I say just because it felt too good to be true. That was my first achievement as a working class citizen.

So then, that was the pin point where I started to earn. For real. I did some part timers last time but nothing compares to this.

I may be prepared intellectually but there's more to it. Office politics. Rule of thumb, if you never stands in anybody's way you are stealthed. Depends on how you want to take it. There's good & bad.

Another thing if you are pretty, men especially will open the door for you, 'belanja' lunch/dinner and help you with your work. They just won't mind until you boldly rejects them.

The other thing is there's so many, many acronyms to remember! FRS, NAP, XML, ASN.1, OSS, CDR, ATM, and so on. I can never remember all. 😭😭😭

Apart from that, I quite enjoy the experience and I learnt a lot of the telco business and the technology. I started to work with international users.

I also love the friends I made there. Since the office is located next to Uptown food court so we usually went there for lunch and sometimes dinner whenever I stay late, which is quite often.

I still do contact few of my ex-colleagues from that company and each of them has upgraded themselves in their career. Oh! How I miss our late night chats and 'lepak' moments.

10 years has passed, I no longer remain to work as the same role as I've been before. Still within IT domain, but now I'm focusing on testing.

Some how my first job brings me to where I am today. Just be happy with what you have while working on what you want.

Courtesy:
https://blogs.sap.com/2016/09/12/a-day-in-the-life-of-a-programmer/

~:: Failure is when you stop trying ::~

Wednesday, November 16, 2016

BUKIT TABUR - 1 MALAYSIA

BUKIT TABUR - 1 MALAYSIA



29 September 2012

Introduction

Taman Melawati is just 20 minutes drive from my latest rent in Bandar Baru Selayang. Who would expect that a gorgeous looking panorama of KL can be very near to your city life, and yet, it’s a bit excruciating to reach the top. Well, no pain, no gain. Nonetheless, the view on top the ridge was simply breathtaking.

Location statistic:
State
Taman Melawati, Selangor
Location
Near MRR2/ Entrance via Kampung Genting Klang
Coordinates and map
Height/Distance
averaging 200 feet high/16 km
Water Source
None
Build
Quarzt/Limestone
Accessibility
Recreation Park


The day trip event  was quite enjoyable and I was singing my heart out loud. Partly due to the height I have to endure on the trail, and partly the gang was an awesome lot. After pre-discussion in the facebook, we decide to have a pot luck. Still in the raya mood, you can find rending, nasi himpit, pulut panggang in the menu as well.

Starting on, I had my own stretching as we were way past the expected departure time. The trail was dry and rocky, and it is advisable to wear a proper boots that grips like a lizard. Personally, a hiking stick wasn’t very helpful unless you really need it because the trail wasn’t too steep and the amount of rock climbing will make the stick become a troublesome. And, please keep yourself an isotonic drink or a packet or two of sneakers (high in calories) in your bag well kept in your luggage. We do not want the food fell into the ridge out within reach, don’t we?


This is where it begins…

I’ve never been for a rock climbing before, and Bukit Tabur seems a very good sneak peek of rock climbing, and I guess rock climbing isn’t really my plate of cheesecake. Yet, it is good enough for me. One of the crucial attributes of a rock climber is a very strong biceps and calves. Being lighter is surely a bonus in rock climbing, which is not really my strong specialty.








Our lot reached the top around ½ past noon, and we stick around until Zohor as I still remember the call for azan while walking about the place. It was rather miraculous as the masjid was quite a distance from where we are sitting. The rocky trail wasn’t really for a weak heart, specially a “gayat” one like me, but I was fortunate to be assisted by 2 juniors in the group that constantly giving me motivational words. Thanks again. Apart from that, the bonsai trees was an apple to our tired eyes. We can actually see the sky blue roof tops of UIAM buildings downwards and whole Gombak up until KLCC, though it was a bit hazy. We were constantly being tricked by “false” peaks, as the terrain was like a dragon back. No wonder it got that nick name. It’s really like going up and down a dragon back. We walked until we reached to the last peak that outlook the Batu Caves temple from a very sharp ridge. Anyway, we turned back to the junction where eventually we’ll have to pass going back.










 
Then we celebrated yet another Aidilfitri on top of Bukit Tabur. We changed to our so-called baju raya and took some amazing shots. After satisfying ourselves, we pack up and get ready to head back down. The trek going back was through a orchard belonging to the kampong folks. They seems doesn’t mind the people going on and off the trail. During break, the place can be a bit crammy. Reaching down, I was thinking about reliving my boring working life in the absurdly air-conditioned office. I was hoping to meet Bukit Tabur again soon.